Summa sidvisningar

måndag, april 25, 2011

Regeringen tror sig kunna spara miljarder genom att kolla utbetalningar i allmänna försäkringar VARJE månad

Är du sjuk, får bostadsbidrag, a-kassa, förtidspension, betalar underhåll eller kanske socialt understöd så kan du råka illa ut, utan att du gjort fel, om de planer som finns i regeringskansliet går igenom.

Förslaget går ut på att alla som uppbär ersättning från någon av de allmänna välfärdsförsäkringarna (som vi betalt via skatten) ska kunna kollas VARJE MÅNAD mot löneinkomster och andra tillgångar. Därigenom hoppas man att spara in många miljarder på felaktiga utbetalningar. Utbetalningar i vårt socialförsäkringssystem kan alltså kunna stoppas omedelbart när den kontrollerande myndigheten upptäcker en felaktighet enligt DEN myndighetens definition.

Detta är kruxet. Olika myndigheter har olika definitioner hur inkomster och tillgångar ska tolkas.


Q. Den utredning som kommit fram till detta saknar troligen egen erfarenhet hur arbetslivet i sin helhet fungerar. Media har hitintills tydligen inte insett de konsekvenser som ett genomförande av detta förslag kan få om det inte samtidigt innebär regler för hur myndigheter ska ersätta de som fått ut för låg ersättning i vårt socialförsäkringssystem.


Här är några konkreta exempel:  De som jobbar inom byggnadsindustrin kan vara arbetslösa i flera månader och uppbära A-kassa men senare få ett sk. "skott" och en senarelagd utbetalning av lön för ett jobb som gjordes 6 månader tidigare. Men det står "löneutbetalning" på insättningen som görs när han/hon är arbetslös och har A-kassa.


Samma gäller andra yrkesgrupper som får utbetalningar för OB-tillägg och övertid tre månader efter intjänandemånaden. De kan DÅ vara arbetslösa men har tidigare redovisat inkomst inklusive övertid och OB.


En person/familj kan sakna inkomst eller ha låg lön under nio månader av året och fått både bostadsbidrag och socialt understöd för att klara sig under 3/4 av året,  men bli återbetalningsskyldig om någon i familjen får ett nytt/välavlönat jobb de tre sista månaderna av året. 


En underhållsskyldig som blir arbetslös är skyldig att betala samma underhåll/bidragsförskott trots avsaknad av inkomst till dess ändring av underhållsbidraget skett i domstol (genom att stämma barnet/barnen) eller genom avtal med motparten. 


Den person som haft ett "extraknäck" som t.ex. biografvaktmästare INNAN han/hon blev arbetslös har hitintills haft rätt till full A-kassa för det ordinarie jobbet utan att extraknäcket påverkar utbetalningarna. Dessa inkomster har även varit inkomstgrundande i sjukförsäkringen.


Men vad tänker myndigheterna göra när medborgarna får FÖR LITE utbetalt? Massor av misstag har begåtts därför att olika instanser haft olika regler och definitioner och inte kollat vad som gäller med andra myndigheter? Kolla då även för varje månad vilken rätt till hjälp varje individ har och ge dem det!


BETALA TILLBAKA!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar