Summa sidvisningar

lördag, april 23, 2011

Guldet hotar regnskogen - vetenskap | svt.se

Guldet hotar regnskogen - vetenskap | svt.se

Jakten på guld och virke hotar Amazonas regnskogar!

Under de senaste åren har sex gånger mer regnskog än tidigare huggits ner i vissa delar av Amazonas. Jakten på guld och andra metaller har fått gruvbolag att skövla regnskogen i allt snabbare takt.

Q. Amazonas är "världens lunga" och det enskilt största område som producerar det syre vi alla andas. Det är naturligtvis oacceptabelt att enskilda ekonomiska intressen och jakten på ökade vinster ska få gå före grundläggande förutsättningar för liv.

Stora kalhyggen av skog innebär även förändring av växt och djurliv. Skogen binder vatten och jord, förhindrar utbredning av ökenområden och är lokalt en fråga om överlevnad.

Forskare och miljöorganisationer har under de senaste 20-30 åren varnat för vad stora kalhyggen kan innebära för oss alla om de grundläggande förutsättningarna för liv förändras.

Det är också ett hån mot alla de organisationer och individer som försökt vända denna trend genom NYPLANTERING av skog på hotade områden i världen.

 Därför bör beslut om större förändringar i miljön som har/kan få globala konsekvenser underställas en internationell instans.  FN (UN), internationell miljödomstol eller liknande?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar