Summa sidvisningar

måndag, oktober 17, 2011

"Man känner sig lurad" - rapport | svt.se

Fondsparare missgynnas. 6 av 10 aktiefonder har gått back under en tioårs period. 9 av 10 "generationsfonder" står på minus efter 10 års sparande. Aktieägarna hade under samma period en totalavkastning på 94% (börsuppgång plus utdelningar)

Som jämförelse har t ex. Nordea givit sina aktieägare 33.000 miljoner kronor i vinst år 2010.


"Man känner sig lurad" - rapport | svt.se Artikel + VIDEO från Sveriges Televisions granskning av fondsparande.

Största aktiefonden "Alfa" visar ett 35% sämre resultat än index samtidigt som man tagit ut 160 miljoner i förvaltningsavgifter för denna fond per år.

Q. En mycket stor andel av bankernas och fondförvaltares kapital är upplånat från vanliga fondsparare. Det borde vara självklart för Finansinspektionen och lagstiftaren att granskning av hur dessa pengar förvaltas och hur mycket som tas ut i förvaltningsavgifter skärps!

Det borde även vara självklart att ge fondsparare inflytande över de pengar de investerat. Som det nu är består styrelsen i dessa fonder av 2 - 3 representanter från banken eller fondförvaltaren plus en "oberoende" känd person (ofta en politiker) som avlönas generöst av fonden. Juridiskt äger fondspararen inte sina pengar. Det gör fonden.

De flesta fondsparare ser säkert fram mot fortsatt granskning från media av förvaltningen av fonder och välkommnar Sveriges Televisions granskning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar