Summa sidvisningar

onsdag, september 21, 2011

"De gjorde sig av med de besvärliga" - rapport | svt.se

Följer regeringen turordningsreglerna och lagen om anställningsskydd på svenska arbetsmarknaden?
33 anställda på regeringens kansli har tvingats sluta. Flera av dessa har varit anställda i över 15 år, och 5 har varit fackligt aktiva.

Sveriges Television ( SVT 1) sänder i kväll klockan 20.00 i "Uppdrag granskning"

Q. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) har arbetsgivaren rätt att hävda arbetsbrist (!) på regeringskansliet som skäl till uppsägning. Men då måste de också följa de turordningsregler som gäller. Fackliga organisationer och Länsarbetsnämnder ska informeras enligt gällande regler. Bestämmelser i tex. MBL par. 11 och 19 kan bli aktuella.

För den arbetsgivare som bryter mot dessa regler kan det leda till böter och skadestånd.

Det är viktigt att alla de som blivit uppsagda på felaktiga grunder kontaktar sin fackliga organisation så att all relevant information finns samlad när/om nya förhandlingar inleds. För den enskilde gäller att skriva ner vad som hänt, ta kopior på brev om uppsägning, noteringar om möten (vilka som varit närvarande mm).

Glöm inte att se inslaget i SVT "Uppdrag granskning" !

LÄS BIFOGAD ARTIKEL FÖR MER INFORMATION!

"De gjorde sig av med de besvärliga" - rapport | svt.se

Har i kväll tittat på inslaget i "Uppdrag granskning" och kan konstatera att det troligen har begåtts ett FLERTAL brott mot gällande lagstiftning. Högre tjänstemän/kvinnor har manipulerat andemeningen i förarbetet till lagstiftningen om LAS och MBL. Om någon i regeringskansliet känner sig förfördelad. Ta kontakt med mig så ska jag informera er om vad jag lärt mig om LAS och MBL under tio år på Brunnsvik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar