Summa sidvisningar

tisdag, maj 17, 2011

Oläslig text på matvaror en hälsorisk | Inrikes | SvD

Oläslig text på matvaror en hälsorisk | Inrikes | SvD


Ofta omöjligt att läsa den obligatoriska innehållsförteckningen på våra matvaror. Vad sägs om det senaste förslaget som diskuteras i EU just nu? Förpackningar med en innehållsförteckning där texten bara är 0,9 millimeter kan komma att godkännas.

Informationen är dessutom ofta tryckt på en mörk bakgrund ofta med transparent text vilket gör läsbarheten praktiskt taget obefintlig. Läs vidare i SvD genom att klicka på länken i rött ovan.

Q. Ett hån mot konsumenter och en akut hälsorisk för allergiker, diabetiker, synskadade m. fl.

Nu måste reglerna skärpas för att få producenterna att trycka lättläst och tydlig information på de förpackningar de använder. Sverige och Norden har ju varit föregångs länder när det gäller konsumentinformation. Flera av våra representanter i Europaparlamentet har varit aktiva inom konsument och miljö. Låt oss stödja och uppmuntra deras initiativ genom politiska beslut på hemmaplan!

Tydlig information om t.ex. kolhydrater (socker), fett, gluten, laktos, allergiframkallande ingredienser mm. bör tryckas i minst samma storlek som bokstäver i en tidningsartikel. Vit eller gul bakgrundsfärg ger den bästa läsbarheten mot svart eller mörkblå text. Den obligatoriska texten bör tydligt skilja sig från övrig text genom att skrivas i t.ex. cirklar eller annan avvikande grafisk markering. (Här kan alla AD (art director) på reklam och PR företag ha jobb i åratal framöver).

Medborgarna/konsumenterna kan kanske vara de bästa medhjälparna för att avslöja vilka företag som inte lever upp till kraven. Några av de värsta syndarna nämns i SvD:s artikel däribland stora läskedryckstillverkare, yoghurt och tonfiskförpackningar.



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar