Summa sidvisningar

fredag, maj 20, 2011

Nämndeman - Wikipedia

Nämndeman - Wikipedia

Vad gör egentligen en nämndeman i rätten?

Systemet med nämndemän är mycket gammalt. Nämndemän fanns redan under tidig medeltid då tolv "erfarna och rättsskaffens män utsågs att delta i lokal rättsskipning.

Till skillnad från jury medlemmar (i anglo-amerikansk rättsskipning) som utses för att medverka vid ett tillfälle i en rättegång är nämndemännen/kvinnorna nominerade och valda för en period på fyra år. En nämndeman kan bli omvald för ytterligare en period efter fyra år.

Till skillnad från från en jury i andra länder är nämndemannen/kvinnan en lekmannadomare (på engelska "Lay Judge) som deltar i rättegången och straffpåföljden tillsammans med juristdomaren. Nämndemannen måste svära samma domared som juristdomaren innan han/hon får medverka i en rättegång.

På senare tid har det diskuterats om detta system är föråldrat och bör ersättas. En felaktig uppfattning om att nämndemän skulle döma partipolitiskt har varit ett av flera argument för att avskaffa ett ca 700 årigt inslag i svensk rättsskipning.

Nämndemannasystemet är till för att garantera att en dom får en vidare tolkning av brott och straff i enlighet med gällande lagar och rättsskipning.

Läs vidare på internet uppslagsverket Wikipedia genom att klicka på den röda länken ovan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar