Summa sidvisningar

måndag, mars 21, 2011

VEM TAR VÅRA PENSIONSPENGAR? Läs vidare om vad som hänt!

Pensionsbromsen har slagit till! De stackars företagen som orsakat den senaste ekonomiska krisen genom en ofattbar girighet i kombination med oändliga krav på ökad lönsamhet har bidragit till lägre pension.

PENSION ÄR EN INNESTÅENDE LÖN som ska utbetalas när vi blir pensionärer. Det sker genom skatteavdrag på lönen samt att varje arbetsgivare är skyldig att enligt avtal betala in en viss fastställd summa för varje anställd. Sammanlagt uppgår denna avsättning till 18,5% av lönesumman. Denna avsättning är alltså en individuell avsättning till framtida pensioner. Och följaktligen en innestående lönefordran efter som det baseras på ett avtal mellan arbetsmarknadens parter.Avsättningen uppgår till 18.5% av lönesumman. Det innebär att en vanlig löntagare sparar ca 40.000 kronor per år för sin pension om lönen är 20.000 kronor i månaden. Tidigare skulle detta räknas på en intjänandetid av 30 arbetsår.

Nu har den nya regeringen höjt intjänandetiden till 40 år. Men även utan den nya beräkningen har normalinkomsttagaren sparat ihop ca 1.400.000 kronor till sin pension på 30 år. MEN TÄNK NU vi har lånat ut våra pensionspengar (individuella) som borde med ränta på ränta vara värda ca 13-15.000.000 kronor i dagens penningvärde. Detta räknat på det ökade börsvärdet av kapital som satsats under de senaste 30 åren. Beräkningen är gjord på den genomsnittsliga ökningen av börsvärdet under de senaste 30 åren.

En pensionär med normallön borde alltså ha tillgångar på mellan 13 miljoner och 15 miljoner när de går i pension. Lever pensionären till 80 år skulle han/hon alltså kunna sätta sprätt på ca 1 miljon (före skatt) varje år.

Det är en katastrof att de flesta fackförbund inte värnar om sina medlemmar som nu är pensionärer genom att inte låta dessa omfattas av ordinarie löneförhandlingar!

Så blev det inte, löften hölls inte och våra individuella pensioner räknas numera in som en tillgång i statsbudgeten. Staten har tagit tillbaka pengar, lånat ut utan att ge ränta och tömt våra individuellt sparade pengar i pensionsfonderna. Hur kunde detta hända?

1 kommentar:

  1. När yuppyfolket genererat en "vinst" som gjorde att tjänstemännens pensioner växte extremt mycket i slutet av 1980-talet hände följande: Kjell Olof Feldt (finansminister (s)) brandskattade pensioner i bl a. SPP med 25%. Överskottet av så stora vinster som satts in på tjänstemännens pansionssparande skulle betalas tillbaka till företagen. (?) SEXTIOFEM MILJARDER av SPPs pensionsfonder. Dåvarande ordförande i Arbetsgivarföreningen, Ulf Laurin från PlåtManufaktur, sa i en TV intervju att man inte kunde ge arbetare så mycket pengar därför de inte skulle förstå att hantera dem. JAHA det beslöts att företagen skulle få tillbaka 60 miljarder av den vinst som fanns i tjänstemännens pensionsfonder. Någon motsvarande brandskattning av företagens övervinster skedde aldrig. Stöld av 60 miljarder ur tjänstemännens pensionsfonder alltså.

    SvaraRadera