Summa sidvisningar

måndag, mars 28, 2011

Nya avslöjanden visar hur ditt pensionskapital kan minska med 1/3-del .

ÄNTLIGEN tycks debatten om att de pengar vi sparat i tjänstepension  ger dig mycket lägre utbetalningar när du går i pension om pengarna förvaltats av "fel" fondbolag.

Många fondbolag har hitintills varit mycket ovilliga att redovisa sina avgifter och övriga kostnader på ett sådant sätt att du som konsument kan jämföra och välja det alternativ som ger dig bäst avkastning i kronor och ören. För en normal inkomsttagare med en månadslön på 25.000 kronor kan skillnaden vara mycket stor. I ett redovisat exempel kan kapitalet vid pensionen stigit till ca 2.400.000 kronor med avgifter på 122.000 kronor. I ett annat exempel har kapitalet uppgått till ca. 1.500.000 kronor och avgifterna varit över 500.000 kronor. En kapitalskillnad på nära 1 miljon och 400.000 i högre avgifter till fondbolaget.

Nu tycks opinionen fått såväl ekonomer som politiker att reagera. Krav på bättre redovisning med nyckeltal som gör det möjligt för en vanlig medborgare att förstå den snårskog av ekonomiska förutsättningar som hitintills omgärdat sparandet i pensionsfonder.

Q.  Jag välkomnar uppvaknandet  i nyhetsmedia  och bland politiker inför denna brandskattning av våra pensioner. Ser gärna att fondbolag granskas ordentligt om hur de sköter förvaltningen av det stora   kapital de är satta att förvalta. Det är vi, medborgare, som är deras största kund räknat i kronor och ören. Vi ska därför även kräva att fondbolagen mer aktivt engagerar sig i förvaltningen för att ge oss kunder bästa möjliga utdelning och säkerhet i den placering vi gjort.

Det är även min förhoppning att jämförbara nyckeltal införs omgående. Fondbolag som inte uppfyller dessa krav borde kanske avregistreras från bl a. PPM listan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar