Summa sidvisningar

lördag, juli 02, 2011

Dax för löneförhandlingar! Men vem förhandlar om pensionärernas innestående lön/pension?

Pensionen är en innestående lön som förhandlats fram genom avtal mellan arbetsgivare och löntagare. Löntagarna har avstått en del av sina löneökningar för sin framtida pension. Idag betalar arbetsgivare och löntagare tillsammans in 18,5% av lönesumman i fonder som sedan ska betalas ut när löntagaren går i pension.


När det gäller löneavtal brukar våra politiker hävda att de INTE kan lägga sig i avtal mellan två parter (arbetsgivare och löntagare). När det gäller våra pensioner tycks det vara tvärt om. Trots att den individuellt hopsparade pensionen tillhör löntagarna anser sig makthavarna kunna SÄNKA pensionen när landet befinner sig i en lågkonjunktur. Motsvarande sänkning av aktieutdelningar och kapitalvinster har inte ens diskuterats som ett alternativ.

Om man nu anser att pensionerna ska sänkas i en lågkonjunktur borde självklart pensionerna höjas i en högkonjunktur. Självklart ska pensionen som ju är en del i ett löneavtal prioriteras före aktieutdelningar och inte kunna skatteplaneras bort genom överflyttningar till dotterbolag eller uppköp av andra bolag mm.

Förhandla om pensioner samtidigt med övriga löneförhandlingar!


Det borde vara en självklarhet att våra fackliga företrädare förhandlar om medlemmarnas kommande pensionsutbetalningar! Pensionen är ju en del i löneöverenskommelsen mellan arbetsgivare och löntagare.

De flesta pensionärer har vid två tillfällen sedan 2009  fått "lönesänkningar" på ca 400 - 800 kronor per månad. Det är nu dax att värdesäkra våra pensioner så att de följer löne- och prisnivån i landet i sin helhet.


En första åtgärd borde vara att omedelbart återställa pensionerna till den nivå de var innan dsk. "pensionsbromsen" slog till. De skattesänkningar som erbjudits av nuvarande regering kompenserar inte detta. Prishöjningar på mat, hyra, el, sjukvård och mediciner, försäkringar och mycket annat har ytterligare drabbat alla. Pensionärer, långtidssjuka, ensamstående föräldrar och andra med låg lön är de som förlorar mest när priser och avgifter stiger.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar