Summa sidvisningar

måndag, december 19, 2011

Skånemejerier får fransk ägare | Näringsliv | SvD

Ger Du dina barn RIKTIG mjölk eller tror du på det stora mejeribolaget? Ett av de sista mejeriföretag i Sverige (Skånemejerier) som sålt "gammaldags" och ohomogeniserad mjölk (som inte är avskummad från fetthalt och naturliga näringsämnen) ska kanske säljas till en multinationell mejerijätte.




Svenska marknaden har en stor aktör inom mejeribfranchen. Denna aktör köpte för någon månad sedan upp det största fristående mejeribolaget i Norrland. Genom det franska köpet kan, om det går igenom, det stora svenska bolaget få fritt fram på svenska marknaden. En monopolsituation är kanske rätt ord.

Q. Är detta ytterligare ett exempel på de NYA sk. "fria marknadskrafterna" som ska frälsa oss vanliga medborgare?  Vi har ju nyss fått lära oss att när de fria marknadskrafterna släpptes loss för el-marknaden så steg priserna med 50 till 100%. När sjukvården och apoteken blev privata så blev väntetiderna längre och apoteken hade oftast INTE receptbelagda mediciner i lager. De måste beställas. SJ började auktionera biljetter, Banverket klarade inte vintern, Telia Sonera tänker mer på aktieägarna än kunderna. Även den gamla statsägda banken PK banken blev vinstjagande monster för sina nya ägare. Posten säljer inte längre frimärken.


OM DETTA ÄR DEN NYA FRIA MARKNADEN VILL JAG HOPPA AV!

Q.    Vilken ansvarskännande kossa skulle kunna tänka sig att ge sina kalvar avfettad och homogeniserad mjölk tror du?

Skånemejerier får fransk ägare | Näringsliv | SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar