Sjuklönekostnaden är redan betald genom en sänkning av arbetsgivaravgiften.
Q. Minnet sviker tydligen en del politiker ibland. Eller kan det bero på bristande påläsning om historiska fakta i vissa frågor.
I början av 1990-talet infördes att arbetsgivare skulle BETALA UT ersättning för de första 14 dagarna vid sjukdom. Som kompensation fick de en sänkning av arbetsgivaravgiften med 7 procentenheter vilket motsvarade ca 16 procent av den dåvarande arbetsgivaravgiften.
Den genomsnittsliga sjukfrånvaron uppgick till drygt 4 procent av den totala arbetstiden så för de flesta företag innebar denna ändring en rejäl vinst. De fick ju en sänkning på arbetsgivaravgiften för alla anställda.
"Sjuklönekostnaden" för de första 14 dagarna betalas UT genom finansiering från det allmänna/skattebetalarna och är ingen extra kostnad för arbetgivarna. Snarare tvärtom. Sänkningen av arbetsgivaravgiften är större än sjuklönen till de anställda.
Kanske borde vi gå tillbaka till det gamla systemet och höja arbetgivaravgiften med 7 procentenheter eller KRÄVA kvitton på utbetald sjuklön och bara betala ersättning för detta. På så vis blir det inga extrapengar till företagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar