Låt oss slippa se en repris - Bank & Finans - E24
Fondsparare sätts på "undantag"
Först ska banker och fondbolag ha sin andel och därefter "riktiga" aktieägare. Blir det något över så kanske fondspararna får en liten bit av kakan.
Q. Fondsparare står för en mycket stor andel av det kapital som placeras på marknaden. Men en fondsparare kan inte påverka hur detta kapital används. Det gör fondbolaget.
Fondbolaget kan starta en ny fond med ett aktiekapital som bara är några hundra tusen kronor och sedan dra in ett sparkapital på miljarder. Fondbolaget utser kanske tre, fyra direktörer i de nya bolaget och en "utomstående" som ska garantera att allt går rätt till. Den utomstående kan vara en känd person från politiken eller näringslivet. Jag har ännu inte sett en representant från de verkliga fondspararna i denna illustra samling av personer som ska förvalta våra satsade pengar. Men det finns kanske någon i något bolag.
De som sitter i fondbolagets styrelse ansvarar i första hand gentemot sina uppdragsgivare, banken eller kapitalbolaget.
Som fondsparare äger du inga aktier i de bolag du satsat pengar. Det gör banken och kapitalbolaget.
Enligt bifogad artikel i E24 (klicka på den röda länken) så är det nu lika många nya bonusprogram på gång i börsbolagen som det var när den senaste bankkrisen slog till 2008 och många småsparare fick se sitt sparkapital krympa och många blev uppsagda från sina jobb. Lär de sig aldrig?
Det är nog tid att se över regler för fondbolagens verksamhet och hur förvaltningen av fondspararnas pengar ska ske. Fondbolag som inte prioriterar sina nu oprioriterade kunder som bidragit med kapital ska kanske inte godkännas.
En fondandel = en röst skulle ge fonspararna makt att påverka verksamheten och kanske även ge bättre och rättvisare utdelning på satsat kapital.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar